Hemlösas Internationella Dag

För att lyfta fram de hemlösas situation globalt så har den ideella föreningen Hemlösa.se förklarat den 20:e januari till att vara Hemlösas Internationella Dag. Firandet av Hemlösas Dag började 2013 av Hemlösa.se. Under 2017 instiftade föreningen ”Santa Claus Prize” som omfattar olika priser där utmärkelsen”Hemlösas Hjälte” delas ut under den internationella dagen av Hemlösa.se.

Grundaren till organisationen Hemlösa.se, Kavian Ferdowsi, säger följande:

Vi tycker att de hemlösa inte uppmärksammas tillräckligt mycket i det globala perspektivet. Det finns mänskliga rättigheter med speciella pris och dagar, men inget som direkt fokuserar på den ökande andelen hemlösa i världen

Priset är till för att uppmärksamma de hemlösas situation och uppmuntra de som hjälper hemlösa att fortsätta hjälpa, 

Kavian Ferdowsi

Varje år utses en eller flera hjältar som under  Hemlösas Internationella Dag får utmärkelsen Hemlösas Hjälte som är ett av olika priser inom Santa Claus Prizes. År 2013 var första året som organisationen delade ut det hedrande priset Hemlösas Hjälte. Prisutdelningen sker varje år i januari. Under 2017 var det är inte mindre än tre personer och en organisation som vann detta pris.

Santa Claus Prize omfattar, förutom Hemlösas Hjälte, även andra pris till dem som gjort en god gärning. Länder som Frankrike, Kanada, Turkiet, Iran, USA och Finland har börjat fira Hemlösas Dag. Det är härligt att Sverige har grundat en så fin och viktig dag!

Samhället känner till Världscancerdagen, Världshälsodagen, Internationella fredsdagen och Nelson Mandela-dagen, men känner folk till en dag som har med hemlöshet att göra?

Kavian Ferdowsi

Santa Claus Prizes